måndag 9 augusti 2021

Positiva besked behövs efter klimatrapport

 Antropocen kallas den här tidsepoken på vår jord, dvs tiden sen människan dök upp på planeten. Ingen kommer att namnge perioden efter oss. 

Tyvärr verkar den tiden närma sig, i geologisk tid, enormt snabbt. FNs klimatpanels senaste rapport är ett enda nödrop till världens regeringar: Gör något radikalt nu, annars blir jorden obeboelig nästa sekel. Mycket är redan för sent. Vi kommer inte att klara målet om en grads uppvärmning längre. 2050 är en alltför lång tid för att uppnå detta. Så vi siktar mot 1,5 graders uppvärmning. Men det kommer att ge effekter vi bara kan ana. Redan nu är extremvädren här och de lär inte bli färre.

Och ju längre vi dröjer med åtgärder, desto mer drastiska kommer de att bli. Det bådar inte gott för demokratin. För om vi inte frivilligt gör något kommer vi att bli tvingade, kanske av någon auktoritär regim. Det i sin tur kan leda till uppror, kanske krig.

Och vem ska hantera den flyktingkatastrof på grund av miljöhot som i princip redan står för dörren? Finns någon sådan beredskap någonstans? 

Nu är tid för handling för om vi  bara får undergångsrapporter kommer snart diverse konspirationsteoretiker att gå bärsärk och skapa kaos i våra samhällen. USA är redan på gång liksom Brasilien. Det kan trigga människor att begå terrorhandlingar för att de inte står ut eller välta demokratin för att politikerna är handlingsförlamade inför hoten mot vår livsmiljö. Eller bara strunta i allt och fortsätta som förut för det är ändå ingen idé.

Så nu behöver vi positiva besked. En rapport som matchar klimatpanelens rapport med allt det positiva som pågår för att hindra att panelens scenarion blir verklighet. Där behöver forskare och politiker samarbeta för att ingjuta hopp i oss alla. Det är inte för sent än.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar