söndag 26 april 2020

Marknadshyror motsatsen till lösning på bostadskrisen

Tyvärr har januaripartierna inte glömt marknadshyrorna. Nu ska en utredning tillsättas för att göra det möjligt för fastighetsägarna att fritt sätta hyrorna i nyproduktion.
Man tar sig för pannan! Arbetslösheten stiger rekordartat och redan nu har många svårt att betala hyrorna i både privata och kommunala hyresbostäder.
Idag kostar enligt SVT en nyproducerad snittrea i landet 8 900 kr. I Stockholm betydligt mer, Där får man betala ca 9000 kr för en nyproducerad tvåa. Hur mycket mer kan en familj, ungdomar eller en pensionär betala för boende i månaden? Redan idag handlar det om 50-60 procent av inkomsten.
Denna blinda tro hos högern på att marknadshyror löser upp bostadsbristen. Att äldre i villa kommer att flytta till lägenheter så barnfamiljer kan flytta till hus. Att äldre i stora lägenheter kommer att flytta till mindre. Det senare har nog många redan gjort med dagens hyresnivåer.
Allra mest cynisk var Nyamko Sabuni häromkvällen när hon i TV sa att "vi måste få igång flyttkedjorna" på bostadsmarknaden. Men vad blir det för den i slutänden på kedjan? Hemlöshet?
Så länge det inte finns hyresbostäder med rimliga hyror kommer bostadsproblemet att bestå. Marknadshyror är motsatsen till en lösning på bostadsmarknaden. Lägg denna idé i papperskorgen nu Morgan Johansson!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar