onsdag 4 mars 2020

Uselt skogsbruk bidrar till älgjakt

Nu vill Sveaskog jaga älg med helikopter. Älgen gör för mycket skada på trädplanteringarna så därför vill Sveaskog nu ha tillstånd att jaga 80 älgar i Norr- och Västerbotten. De vill dessutom använda helikopter för att få det snabbt gjort.
Det statliga bolaget Sveaskog hör till de skogsbolag som sköter skogen sämst av alla. De använder gamla metoder med kalavverkning och nyplantering av endast en trädsort, vilket skapar monokulturer och plantager, snarare än skog. Detta motverkar självfallet den biologiska mångfalden och dränerar jorden på viktiga näringsämnen. Och det blir ett eldorado för t ex granbarkborren och andra skadeinsekter.
Dessutom dukar man ju upp ett matbord för älgarna, som nu i vintertider har svårt att finna mat. Men här står maten på rad och det är bara att ta för sig. Hade man istället planterat flera sorters träd, vilket skulle gynna både mångfald och en mer omväxlande kost för älgarna, hade man sluppit problemen. Det gör numera moderna skogsägare.
Sveaskog är istället ett exempel på det rofferi som människan bedriver i naturen. Då ska andra arter offras på det mest bestialiska sätt med helikopterjakt. Den nakna girigheten visar åter sitt tryne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar