fredag 18 februari 2011

Inte bara kor på isen i Stockholm

Idag har jag promenerat i Stockholms innerstad, på Söder och Kungsholmen. Det är ett under att man klarat sig från att bryta armar och ben. Och ännu otroligare att äldre personer, med käppar och rullatorer överhuvudtaget vågar sig ut (men de kanske måste).

Hur kan en storstad i en välfärdsstat som vår ha en så undermålig, för att inte säga obefintlig, snöröjning? Hur inkompetenta kan upphandlarna i landsting och kommun vara? Hur kan de entreprenörer som eventuellt är upphandlade, komma undan med att inte sköta sitt jobb? Trottoarerna är fulla av hårt packad is, många gator är helt oplogade. Får det se ut så här?

I ABC-nytt meddelas att kommunen klagar på att fastighetsskötarna inte får bort isen ur stuprännorna och att det vid tö rinner ut vatten på trottoaren som vid kyla fryser till is. Som om det skulle göra någon skillnad. Det är redan tillräckligt med is på trottoaren, som staden inte behagat få bort.

En gång i tiden kunde arbetslösa få ett påhugg med att hacka is på trottoarerna. Man ställde sig i kön vid arbetsförmedlingen och tilldelades ett område. Idag erbjuds de arbetslösa en kurs i meditation istället.

Om kommunen fortfarande skulle ha egna anställda, kunde de med en helhetssyn över behoven skicka ut dem där de behövdes. Idag har väl entreprenörerna avtal om vilka områden som ska röjas (om det nu är några) och inte en tum mer än detta. Hur kan det annars komma sig att det ser ut som det gör? Ineffektivt och dyrt blir det i alla fall. Och inga extra kan man tydligen ta in.

Och kostnaden tas av sjukvården som i sin tur håller på att gå under.



Se också Lasses blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar