måndag 11 februari 2019

Nu ökar borgarna bostadsbristen i Stockholm

Den blå(grön, var finns det gröna?) majoriteten i Stockholm har nu bestämt att 20 000 hyresrätter i allmännyttan ska säljas ut. Hyresrätter i allt från Hökarängen, Fagersjö, Bagarmossen och Skärholmen, till Rinkeby-Tensta ska erbjudas hyresgästerna att köpa (dessutom förmodligen som förra gången det begav sig, till underpris).
Detta är verkligen ett moraliskt lågvattenmärke för den styrande majoriteten. Det har inte talats om annat än bristen på hyresrätter de senaste åren. Ändå tycker denna majoritet att man kan dra bort 20 000 av de få som finns från staden (där 26 000 gick åt under det förra borgerliga styret). Man tar inte ens hänsyn till att det går trögt att sälja bostadsrätter idag. På flera ställen (bl a där jag bor) blir inte nybyggda bostadsrätter sålda.
Nu kan man ju bara hoppas att många av dem som erbjuds lägenheter faktiskt tackar nej. Men säljs de under marknadsvärdet, som sist, är förstås frestelsen stor.
- Det här är chansen att göra det möjligt för människor att göra bostadskarriär, säger Dennis Wedin (M) glatt. Som om inte den chansen funnits hela tiden. Det finns en uppsjö bostadsrätter att välja mellan, vilket inte kan sägas om hyresrätter.
Områdena måste bli mer uppblandade med olika boendeformer är att ett annat argument. Men jag hör inget om att bygga hyresrätter i villatäta områden.
Dessutom kan man verkligen ifrågasätta om man kan sälja allas vår allmännyttiga egendom till enskilda personer. Rent lagligt verkar det ju gå (inget hände förra gången), men moraliskt är det helt förkastligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar