tisdag 26 september 2017

Polisen ber om kravaller

I sista minuten har nu förvaltningsrätten uttalat att nazistdemonstrationen i Göteborg på lördag måste kortas och inte starta vid Svenska Mässan, där bokmässan pågår, eller passerar synagogan där judar firar jom kippur. Det är verkligen sorgligt att en sådan fråga måste avgöras i förvaltningsrätten och inte av polisen själv.
Polisen i Göteborg har valt att låta nazister, som redan olovligt demonstrerat med hela kitet av symboler som kan tolkas som nazism, passera bland mässbesökare och vid en synagoga, utan en tanke på vad det skulle kunna innebära. Att det kan bli motdemonstrationer har tydligen aldrig slagit polisledningen. Och vad det kan innebära av kravaller och våld. Nu tar man fram de gamla kravallburarna från 2001 när George Bush besökte Sverige. Nu måste man skydda nazisterna.
Dessa tänker dessutom inte åtlyda uppmaningen om en ny marschväg. Vad ska polisen göra åt det? Stå handfallna bredvid som sist? Eller ge sig på motdemonstranterna som garanterat kommer att vara där.
Om polisen tänkt efter från början hade man tillåtit en demonstration utanför centrum och sett till att nazisterna hållit sig där. Nu har man själva skapat en situation som kan sluta i rena upploppet.
Hur korkade poliser har vi i Göteborgs polisledning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar