söndag 22 juli 2018

En vinst för svenska bönder

Det verkar som om det behövs en katastrof för att vi ska uppskatta svenska bönder. Många köper nu svenskt kött för att stödja våra bönder, som i värsta fall får nödslakta sina djur. På Gotland säljer Coop nu enbart gotländskt kött.
Torkan (och de brinnande skogarna) har fått många att inse hur sårbara vi är. Men vad gör då EU?
De vill pracka på oss ännu en av sina korkade regler. Sverige måste sluta med kontroll av djurimport från övriga EU. Vi får inte längre skydda oss mot djursjukdomar som kan komma med levande djur från utlandet. Det strider mot EUs inre marknad.
Och Sverige törs som vanligt inte strunta i EU-reglerna. Vi är väl det enda land som följer varenda idiotisk regel som EU inte ens borde hålla på med. Nu riskerar vi, förutom sjukdomar, också ökad antibiotikaresistens.
EU klarar inte att hålla på med rätt saker, t ex gemensam migrations- eller miljöpolitik, som är gränsöverskridande. Istället småplottrar de med oväsentligheter.
Ett sätt att komma undan EU-regeln om djurimport är ju att faktiskt att sluta importera levande djur. Djurtransporter är ju ändå ofta en plåga för djuren.
Att sluta importera levande djur och att vi svenskar slutar köpa importerat kött vore en vinst för svenska bönder. Om vi drar ner på köttätandet per person, kommer kanske ändå behovet av kött att kunna täckas av svenska bönder. Det vore väl win-win.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar