torsdag 21 juni 2018

SD drömmer om folkhem men röstar emot hela idén

Idag är SD Sveriges näst största parti, enligt den senaste opinionsundersökningen. Men vad vill då SD förutom att stoppa all invandring? Deras vision är "det svenska folkhemmet". Det pratar de ofta om. Då allting var som bäst på 50- och 60-talet.
Men tro inte på detta. Det är bara retorik a la Schlingman. För vad var det som skapade det svenska folkhemmet? Jo, reformer som kom alla till del, alltifrån barnbidrag, daghem, allmän sjukförsäkring, semester, ATP, bostadsbidrag m m m m. I stort sett enbart socialdemokratisk och vänsterpolitik.
Allt detta som gröpts ur alltmer, med privatiseringar och marknadslösningar under alliansens styre, där reformerna handlat om omfördelning via jobbskatteavdrag till de mest välbeställda, rut-och rot-reformer som används mest av de välbeställda, inskränkningar i sjukförsäkring arbetslöshetsförsäkring via facket. Allt under retoriken att moderaterna var ett arbetarparti. Och s dagens socialdemokrati har inte ändrat särskilt mycket på detta.
SD säger sig också vara ett arbetarparti med sin folkhemsdröm. Men hur kommer det sig då att de röstar emot varje förslag som kan innebära minskande klyftor? De är för vinster i välfärden till riskkapitalisternas glädje, Trots att de haft en vågmästarroll i riksdagen, har de alltid röstat med de borgerliga. Förmodligen i ett slags hopp om att få ingå i någon regeringsbildning framöver.
Men vad förenar dem med de borgerliga förutom en stenhård migrations- och invandringspolitik? De borgerliga drömmer inte om något folkhem, för de tror att det betyder att alla ska vara lika, när innebörden istället är att alla ska ha lika chanser. Det har man inte i Sverige idag.
Och alla som delar den drömmen om lika chanser för alla kommer inte att få se ett folkhem med SD vid makten. Eller med alliansen för den delen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar