onsdag 6 november 2019

Simon Wisenthalcentret hotade Karolinska sjukhuset

Har just sett Uppdrag granskning om den påstådda antisemitismen på Karolinska sjukhuset. Nu har Karolinska begått ännu ett katastrofalt missgrepp.
En läkare på sjukhuset anklagade en annan kollega och chef för antisemitism och det fick stor uppmärksamhet i medierna, också i internationell press. Han sa att flera judiska läkare upplevt detta. Till slut tillsatte sjukhuset en extern utredning av en ansedd svensk advokatbyrå för att utreda bakgrunden till dessa anklagelser.
För rapporten intervjuade de ett 70-tal läkare och annan personal på sjukhuset, inte minst på den neurokirurgiska avdelning där både chefen och den judiske läkaren arbetade. Rapporten visar att anklagelsen helt saknar grund. Inga andra läkare, judiska eller ej, hade uppfattat antisemitism från Inti Peredo, som den anklagade läkaren heter
Inti Peredo hade som chef flyttat på den anklagande läkaren på grund av personalproblem. Samarbetssvårigheter. Men detta ärende togs upp av det judiska Simon Wiesenthalcentret i USA. Man satte upp Karolinska sjukhuset på sin lista över de värsta antisemitiska brotten under 2018. Från centret hotade man också att skandalisera Sverige om man inte vidtog åtgärder mot Inti Peredo, underförstått avskedade honom. Sådana mail, med förtäckta hot, skickades också till regionborgarrådet Irene Svenonius.
 Och sjukhuset agerade: Eftersom det inte gick att rättsligt avskeda Peredo omplacerade man honom till enbart administrativa uppgifter. Han får inte längre arbeta som läkare och kirurg.
Uppdrag granskning visade också vilken undermålig journalistik som bedrivits i ärendet. Journalisterna citerade varandra och den som refererade rapporten i Dagens Medicin medgav att han inte läst den. För utredningsrapporten kritiserades hårt av Svenska Kommittén mot antisemitism och självklart från Simon Wiesenthalcentret, som inte heller läst den, utan bara citat från okritiska medier.
Detta visar att Karolinskas personalpolitik (där högste chefen går ut och beklagar att han skulle avskedat Peredo om han kunnat) är under all kritik, att man bortser från en utredning man beställt som kostat 1,3 miljoner och att man lyder en amerikansk judisk organisation som bedriver lobbyism för Israel snarare än mot antisemitism (Peredo hade israelkritiska inlägg på sin Facebooksida).
Men mest sorgligt är ändå vilken usel journalistik som bedrivits. Man har enbart lyssnat på den läkare som talade om antisemitism och inte kollat andra källor. UG visade att hela ärendet saknade grund och bara var hämnd från en missnöjd kollega.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar