lördag 2 november 2019

Varför genomföra ett misslyckande?

Nu ska också Arbetsförmedlingen privatiseras. Till varje pris verkar det som. Trots att t o m sådana marknadshökar som ekonomen Lars Calmfors varnar för att det kan bli problematiskt. Förutom de rapporter som redan kommit om svårigheterna att genomföra detta på ett kvalitativt sätt.
Det är ju inte så att vi inte redan sett ett antal misslyckade privatiseringar. Skolan är ju det klassiska exemplet, med allt sämre skolresultat, men också apoteksreformen. Det blev ju precis som man kunde förutse. Femtielva apotek i de större städerna och inga alls på landsbygden.
Det är precis det som kommer att ske också med Arbetsförmedlingen. Vilka aktörer tror att det finns lönsamhet i mindre orter på landet (trots att arbetslösheten där är som störst)? Det är ju inte Arbetsförmedlingen som skapar jobben. Det är därför uppgiften är så svår och när nu en lågkonjunktur står för dörren (påstås det), så är förutsättningarna ännu sämre.
Och hur kan centern tjata om detta, när nu landsbygden utarmas än mer. De som ständigt säger att de värnar om landsbygden.
Man kan fråga sig varför regeringen envisas med att ändå försöka genomföra detta, bara för att det står i januariavtalet. Visar det sig att detta är en dödfödd idé finns det väl ingen anledning att fortsätta. Det är ju regeringen som får bära hundhuvudet när ytterligare ett misslyckande läggs till de övriga.
Istället för att rakryggat säga att "det här gör vi inte, rapporter visar att det är en dum idé".
Eller kan man fortfarande hoppas på detta? Än är det inte försent för dem att ta sig samman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar