måndag 16 mars 2020

Världen är sjuk

Jag blir konfunderad. Hur hysteriskt kan det bli? Vad är det som gör att coronaviruset har fått hela världen att så gott som stanna upp? Om det vore ebola skulle jag ha full förståelse. Livsfarlig spridning och dödligt. Men här beskrivs ju symptomen som ordinarie influensasymptom eller vanlig förkylning. Endast i vissa riskgrupper kan viruset vara riktigt farligt. Och dem ska vi självklart vara rädda om.
Vi har ju en influensasäsong varje år och det är alltid några som blir allvarligt sjuka då. Man kan ju påminna om Asiaten på 50-talet och Hongkonginfluensan på 60/70-talet. Inte stängde vi ned samhället då.
Att stänga in pigga 70-åringar och äldre som inte är sjuka på något annat sätt verkar helt orimligt. Konsekvenserna för ekonomin ska vi inte tala om. Plötsligt går hela företag i konkurs och staten måste gå in med stödåtgärder. Kanske en del blir av med jobbet. Hur har vi skapat en sådan hysteri över en smittsam men till stor del ofarlig influensa?
Det som vi verkligen har upptäckt vid denna kris är hur otroligt sårbart landet är. Vi har gladeligt gjort oss av med alla våra reserver av både livsmedel och sjukvårdsutrustning. Hur tänkte de som beslutade detta? Det är det riktigt allvarliga problemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar