söndag 2 juni 2013

Nu blir sossarnas politik alliansens på riktigt - under valåret

"Dags att agera. Centralbankerna kan inte ensamma dra Europa ur krisen. Finans­politiken måste ta ett större ansvar och Sverige kan tillsammans med andra ­ekonomiskt starka länder visa vägen. Europa behöver långsiktiga satsningar på fler jobb, mer utbildning och ökade investeringar" skrev finansminister Anders Borg (M) häromdagen på DN Debatt.
Samtidigt låtsas han inte om att han är en av de sista finansministrarna i EU som tycker som ovan. Tala om omsvängning under galgen.
Alliansens finanspolitik har tappat all trovärdighet. Deras stora insats för fler jobb, jobbskatteavdragen, har inte bidragit till fler jobb, däremot ökande klyftor. Nu måste de till slut krypa till korset och anta socialdemokraternas ekonomiska politik. Det är den vi kommer att få se i höstens budget liksom andra satsningar inom de sociala sektorerna. De måste på något sätt försöka återvinna trovärdigheten. Men de är egentligen inte intresserade av att återupprätta välfärdssamhället.
De som i valet kommer att rösta på alliansen gör det med öppna ögon. Med bara sitt eget bästa för ögonen - dvs om de har en hyfsad ekonomi. Att annars rösta på alliansen kan bara bottna i okunnighet.


1 kommentar:

  1. Kollar man upp hur det ser ut i verkligheten och inte i den bild som Anders Borg spridit länge. Så svängde han om redan för en tid sedan, det har satsats här i Sverige ganska ordentligt, i smyg givetvis. Men kollar man upp vad företag kan få för olika stimulanspengar från olika statliga aktörer, så har Borg kört med trickle-down stimulans, samtidigt som han gormade om att vi måste spara. Fast det är klart, satsningen var i hemlighet, när man sysslar med omfördelning är det viktigt att folk inte får klart för sig att svångremspolitiken endast gäller för individer, inte juridiska personer. Det blir liksom lite uppenbart vad det handlar om då, att ta från fattiga och arbetare för att ge till de rika.

    Vad har hänt är väl mest att han slutat tala med kluven tunga. För vi har då inte sparat en spänn i det här landet. Vi ger enorma stimulanspaket till EU, lånar ut 100 miljarder, bygger bro i Sundsvall där alla delar tillverkas i fabrik i tyskland, transporteras till polen för att svetsas ihop och sedan monteras hela skiten av arbetare från EU, inte en svensk jobbar väl där. Köper medvetet energibolag i EU till tiotals miljarder överpris. Ja, listan över alla sätt som Sverige har hållit EU under armarna för allt vad tygen håller de senaste åren kan göras lång.

    Kanske satsningarna kommer att komma svensken till godo i större utsträckning i höstbudgeten dpck och det vore trevligt. Kanske inte enbart trickle-down vilket bara är omfördelning för arbetandes skatt till kapitalet. Men det är väl knappast troligt att Anders Borgs "satsningar" blir något annat än invers-robin hood. Nyligen klubbade man igenom avskaffandet av samtliga rättigheter arbetaren har, genom att tvinga socialbidragstagare att arbeta med vad som helst, för den de blir anvisade att serva. Jag gissar på att satsningarna kommer handla om direkta pengar till kapitalet, tillsammans med rabatterade socialförsäkringar för andra branscher än de som täcks av RUT, ROT och ungdomar i restaurangbranschen.

    Tro mig, varesig borgarna gormar om svångrem eller satsningar, så är det du, arbetaren som blir fattig.

    SvaraRadera