onsdag 8 januari 2014

Tio år i skolan ingen garanti för mer kunskap

Barnen ska gå tio år i skolan istället för nio, tycker alliansen (och socialdemokraterna?). Därför ska alla barn börja skolan vid sex års ålder. Återigen kvantitet istället för kvalitet. Det finns ingen forskning som säger att man lär sig mer med ett år extra.

Många barn är inte mogna för skolan vid sex åts ålder (särskilt inte pojkar). För att låta som en gammal stofil, men på 50- och en bit in på 60-talet tillämpade man principen om att testa skolmogenheten hos barn. En förutsättning för att lära sig något är att barnet kan sitta stilla och följa med.

Vet inte om det bara är diagnoserna som ökat, eller om förekomsten av ADHD m m ökat i sig, men det är också en faktor att ta hänsyn till. Kan man dela ut vinster till riskkapitalister, kan man också kosta på sig att s a s ”kvalitetstesta” om ett barn är skolmoget. Det tjänar både barnet och undervisningen som helhet på.

En del barn kan kanske t o m börja så tidigt som vid fem år, medan andra kanske bör vänta tills de är åtta. Kan ju dessutom vara ett första steg att luckra upp vår åldersfixerade kultur.

Men som vanligt letar regeringen efter de enkla lösningarna. Fler år i skolan ger kunnigare elever, tror man. Tyvärr inget självklart samband, särskilt inte med alla distraktioner som finns i telefoner och dataspel.

2 kommentarer:

  1. Ska man öka skoltiden, vilket man kanske ska om det behövs, så ska det i alla fall inte ske i fel ände, alltså i början av skoltiden utan i slutet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så kul för alla skoltrötta som knappt pallar dagens nio år. Det är inte tiden det handlar om utan kvaliteten i skolan. Och att våga ta i huvudproblemet, riskkapitalister som inte bryr sig om hur deras skola är, bara den genererar vinst tillräckligt snabbt.

      Radera