tisdag 13 februari 2018

Avgå Irene Svenonius

Idag sköts beslutet om att sälja gamla Karolinska upp. Ett litet steg i rätt riktning, även om det borde framstå som självklart att man inte säljer ett sjukhus som behövs, för att sedan hyra det för miljontals kronor. Hör de inte själva hur det låter? Våra skattepengar ska användas till att hyra ett sjukhus för miljoner, som vi redan äger. Nya Karolinska (NKS) verkar ju närmast oanvändbart idag dessutom, med de arbetsmiljöproblem som bl a räknades upp i en artikel i DN.
Bakom denna jätteskandal finns politiska beslut i Stockholms läns landsting, med borgerlig majoritet. Största ansvaret bär finanslandstingsrådet Irene Svenonius (m) som låtit NKS´ styrelse ha lekstuga med stockholmarnas pengar, utan att ifrågasätta orimliga konsultavtal där personer gått mellan det enda upphandlade konsultbolaget (Boston Consulting Group) och sjukhusstyrelsen. Svenonius´ man som är upphandlingschef på Karolinska och varit den som godkänt konsultnotor och konsultinköp på Karolinska.
Hon anser själv att detta inte är jäv och att internrevisorerna inte haft något att anmärka. Men med tanke på hur personer både inom konsultbolaget, sjukhusstyrelsen och landstinget verkar involverade med varandra, kan man nog inte lita på det. Det luktar korruption lång väg om hela skandalen.
Nu avslöjas dessutom att gamla Karolinska ska säljas till en person som suttit i sjukhusstyrelsen. Det finns tydligen inga gränser för vänskapskorruptionen.
Den första som bör avgå är Irene Svenonius och med henne också sjukhusstyrelsen och sjukhuschefen. Om det inte är korruption har inkompetensen inga gränser.
Någon gång bör ansvar faktiskt utkrävas. Och vi medborgare i Stockholms län har i höst chansen att rösta bort den mest inkompetenta majoritet som någonsin haft makten i landstinget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar