tisdag 9 oktober 2018

Klimatförändringarna hotar demokratin

FN:s klimatpanel, IPCC, har kommit med en ny rapport. Den ger oss inte mycket hopp om framtiden om vi fortsätter som nu. Så mycket måste göras mycket snabbt och ingenting tyder på att så kommer att ske.
Klimatomställningen kommer att förändra våra samhällen i grunden, vare sig det görs någon omställning eller inte. Det som behövs är nämligen hårda bud. Vi kan inte lalla med klimatet. Ändå verkar det krävas starka händer som pekar med hela handen om något ska hända. Och vad leder det till för sorts samhälle såvida inte alla är överens? Hårda bud riskerar alltid att skapa konflikt.
Med klimatförändringarna hotas demokratin som vi känner den. Vi kommer att tvingas göra sådant som vi inte vill. Kanske t o m byta statsskick.
Kanske kommer den generation som föds nu under 2020-talet att bli mer mottaglig för sådant för sin egen överlevnads skull. Men hur blir det med vår egen välbeställda medelklass som i princip alltid fått det vi pekat på (från 40- till 00-talisterna)? Hur svårt kommer det att bli att få oss att acceptera att vi inte kan resa som vi vill, inte köpa vissa varor vi vant oss vid etc?
De gyllene åren är tyvärr över. Vi har att välja på att hacka i oss det eller gå under.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar