tisdag 4 december 2018

Hur gynnas bostadsmarknaden av fri hyressättning?

Ett av centerns och liberalernas krav till Stefan Löfven handlar om fri hyressättning, i första hand i nyproduktion. Vet de inte att detta redan finns? Reglerna just nu är enligt hyresgästföreningen att nyproduktionshyra (fri hyressättning min anm) omfattar alla bostadslägenheter i huset och att ingen av dem får vara uthyrd innan. Lägenheterna tas ur bruksvärdessystemet i 15 år, vilket gör att hyresgästen inte kan få hyran prövad enligt bruksvärdet förrän efter 15 år.
Björklund verkar dock känna till detta för han vill att 15-årsgränsen ska bort.
Skälet som anges är att man vill "öka rörligheten på bostadsmarknaden". Men vem gynnas av ännu högre hyror förutom hyresvärden? Det enda detta kommer att leda till är att ännu fler får svårt att hitta en lägenhet de har råd med. Rörligheten kommer att bestå av människor som måste lämna sina lägenheter för att de inte har råd med hyran som dessutom automatiskt höjs varje år.
C och L kan ju studera hur det gick när deras allianskollega Stefan Attefall (kd) släppte andrahandshyrorna fria. De gick snabbt upp till samma nivå som på ett förstahandskontrakt.
Bostadskrisen beror på brist på hyresrätter och på att de som finns är för dyra för dem som är i störst behov (unga som ska flytta hemifrån, nyanlända och familjer som behöver större lägenhet). Förklara för mig på vilket sätt fri hyressättning skulle gynna alla dessa? Vilka andra är de annars till för?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar