onsdag 16 januari 2019

Skattesänkning spelar liten roll för individen

Sverige behöver skattesänkningar skränar borgarna. Och det kommer vi att få. Men vem blir gladare av 47 spänn mer i plånboken?
För det är ju det det handlar om. Dels det absurda i att de som tjänar mest får störst skattesänkning, de som tjänar minst får knappt något alls. För enskilda individer blir skattesänkningen ganska likgiltig. Tjänar man 158 000 i månaden är ett tillskott på 6000 inte särskilt märkbart. Likaså om man tjänar 30 000 och får 71 kronor i sänkning. Det räcker knappt till en fika med ostmacka. Om det vore tvärtom vore åtminstone de med lägre löner lite gladare.
Det enda dessa skattesänkningar ger är större hål i statsbudgeten. Pengar som kunde gått till kommuner och landsting för att stärka vård, skola och omsorg. Eller till polis och rättsväsende, eller försvaret. Sådant som folk faktiskt frågar efter och förväntar sig att samhället bidrar med.
Men nej, den kommande mandatperioden blir ett enda gnetande och sparande på just de områden som medborgarna finner viktigast.
Skattesänkningarnas konsekvens är än större klyftor i samhället. Lägg därtill till Rut och Rot, subventioner till dem som redan har råd. Och där kan säkert de 6000 komma till pass, så blir tjänsterna helt gratis för somliga. Medan nyanlända ska få än lägre lön vid restaurangernas diskmaskiner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar