tisdag 15 januari 2019

Sverige måste skaffa en cyberstrategi

En positiv nyhet idag. Äntligen har ÖB och den militära ledningen insett att vi behöver ett cyberförsvar. Det har stått klart i många år redan, men militärerna har varit helt fokuserade på sina militära stridsmedel i det traditionella försvaret.
Ryssland upplevs fortfarande som det stora hotet, som det gjort de senaste 200 åren eller mer. Men det kanske inte främst är ett traditionellt krig som hotar från Ryssland, utan just övervakning och spioneri i cyberrymden. Det är ju trots allt bara att slå ut elektriciteten i landet, så slutar allt fungera. Det kanske inte krävs miljarder till nya militära stridsmedel i första hand, utan en utarbetad cyberstrategi.
Militären och politikerna har varit extremt naiva inför de hot som är betydligt mer reella än anfall mot Gotland. Det visar inte minst den otroliga slapphet som präglat de myndigheter som hanterar känslig data. Vi får ju ständigt nya avslöjanden om hur säkerhetsklassad information sprids lite hur som helst.
Inte minst den osannolika optimismen för digitalisering är pinsam. Allt ska digitaliseras vilket ökar sårbarheten hundrafalt.
Så beskedet från ÖB idag var ett steg i rätt riktning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar