söndag 23 februari 2020

RUT - ännu ett alliansmisslyckande

RUT, dvs bidrag till hushållsnära tjänster, har utvärderats. Syftet med RUT var att skapa arbetstillfällen för arbetslösa i Sverige. Men utvärderingen visar att merparten av jobben istället gått till arbetskraftsinvandrare. För de olika företagen inom RUT-systemet blir det väl billigare att ta in arbetskraft utifrån, som inte ställer krav på kollektivavtal och vettig arbetsmiljö.
Inte heller tycks svartjobben ha minskat, vilket var ett annat syfte med RUT. Det skulle betala sig självt enligt alliansen. Istället kostar RUT flera miljarder (4,6 2017 enligt Riksrevisionens utvärdering). Men regeringen vill istället utöka RUT-bidraget till att gälla ännu fler områden.
Om jag anlitar en tjänst med RUT-avdrag behöver jag bara betala hälften av kostnaden. Resten betalar övriga skattebetalare. Vill jag betala för andras städning? Är det ett vettigt sätt att använda skattemedlen när kärnan i välfärden skriker efter mer resurser?
Som vanligt är bidrag bra när de gynnar de mer välbeställda, som är de som huvudsakligen utnyttjar RUT. Att alliansen vill detta är ingen hemlighet, men det är direkt skamligt att en socialdemokratisk regering prioriterar dessa bidrag när så många utsatta människor behöver stöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar