torsdag 12 augusti 2021

Gör högerns mediepolitik till valfråga

Jan Scherman, f d chef för TV4, har läst mod  eraternas medieprogram. Det går betydligt längre än vad SD har uttryckt. Bl a vill de att SVTs, URs och SRs förvaltningsstiftelse, utse särskilda internrevisorer vars uppgift blir att bl a granska mediebolagens saklighet och opartiskhet. De ska också "vara drivande i nya tillstånds- och budgetprocesser. Man vill också ha en utredning om möjligheten att ge enskilda journalister böter om de bryter mot principerna om opartiskhet och saklighet. Dessutom vill M att en budgetprincip införs där SVT och SR blir skyldiga att regelbundet ta fram förslag på nedskärningar och konsekvenser för dessa. Granskningsnämnden bör också få i uppgift att göra "helhetsgranskningar" av programverksamheten.

Man ser ju vad detta kommer att leda till. Mindre programutbud, räddare journalister och en alltmer tynande tillvaro för public service. Och det är dit man vill komma. 

Det är väldigt viktigt att lyfta mediefrågorna i valet nästa år. Sådana här förslag tenderar att försvinna i den allmänna valpropagandan. Men det handlar om att vi också börjar vandringen mot ett statskontrollerat public service, alltmer likt det som händer i Ungern. Och det är alltså moderaterna som står för dessa förslag, tätt följda av SD och KD. 

Detta måste lyftas fram i valrörelsen. Två av Sveriges största partier, med stöd av ett tredje, vill alltså krympa mångfalden av program i public service. Dessa ska dessutom statligt kontrolleras. Smaka på det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar