torsdag 19 augusti 2021

Ingen tror att vi kan drabbas av klimatkris

 En internationell studie visar att endast 40 procent av svenskarna oroar sig för klimatet, mot 58 procent generellt. Dvs 60 procent gör det inte. Det är som om vi svenskar tror att vi inte kan drabbas. Här är allt tryggt och säkert, det är bara utomlands som de stora kriserna inträffar.

Ändå har vi haft både flyktingkris och corona de senaste åren, men flyktingkrisen utspelade sig i stort på ett politiskt plan och vår coronahantering gick ju ut på att inte stänga ner, så många kunde egentligen leva som vanligt då också (men de äldre drabbades hårt). 

Klimatkrisen drabbar ju i första hand fattiga länder visar reportage på nyheterna. Inte ens extremväder känns som det kan komma till oss. Folk solar och badar och gläds åt varmare sommartemperaturer.

Tills häromdagen. Plötsligt vattenfylls hela Gävle. Folk får lämna sina översvämmade hem och skador för miljonbelopp har uppstått. 

I bästa fall ett uppvaknande. Vi är inte immuna. Vi kanske får börja ta klimatkrisen på allvar också i vårt land. T ex genom att bygga vallar mot havet, se över avloppssystem och annat för att motverka översvämningar.

Och inte heller bygga strandnära i fortsättningen. Det är ju absurt att det fortfarande finns folk som vill bo nära stränder, när alla rapporter talar om havsnivåhöjningar på flera meter. 

Det vore klädsamt om Löfvén faktiskt tittar på verkligheten och inte tillmötesgår Annie Lööfs krav på ökade möjligheter att bygga strandnära. Att Annie Lööf skulle göra det verkar uteslutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar