söndag 6 februari 2022

Israel urvattnar begreppet antisemitism

 Det kommer inte som någon överraskning att Israels svar på Amnestys rapport om att Israel bedriver apartheid, är ren antisemitism. Så svarar de alltid.

Problemet är att antisemitism främst är ett begrepp som handlar om människor, alltså judar. Att diskriminera, håna eller på andra sätt tala eller agera nedsättande om judar som grupp eller enskilda människor, är alltså antisemitism.

Att kritisera staten Israel för vad den gör kan aldrig vara antisemitism. Det är bra att Amnesty nu tar bladet från munnen och kallar Israels agerande mot den palestinska och arabiska befolkningen för apartheid. Att stjäla människors mark, som bosättarna gör, är ju vad nazisterna gjorde mot judarna när de tog över deras hem och fabriker. Att bygga murar och försvåra tillgången till infrastruktur är ju vad Sydafrika gjorde mot sin svarta befolkning.

Att Israel kallar all kritik mot landet för antisemitism urholkar bara detta begrepp och hjälper verkligen inte dem som faktiskt är utsatta för antisemitism på många platser i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar