fredag 11 februari 2022

Friskolor är gökungar i kommunerna

 Nu föreslås att kommunala skolor ska få större skolpeng än s k friskolor. Ett steg i rätt riktning, men tyvärr sitter alltför många skollobbyister i riksdagen för att det ska gå igenom. För att inte tala om det ramaskri som kommer att höras från frikolorna.

Ta t ex Viktor Rydbergsskolan i Fisksätra söder om Stockholm. De har funnits där i sex månader. Men nu har ledningen kommit på att budgeten inte räcker till allt de vill göra. Alltså rusar man genast till kommunen och begär mer pengar. Dessutom ställer man ett ultimatum: Får vi inte mer pengar lämnar vi Fisksätra.

De flesta verksamheter brukar hantera budgetunderskott med att se över verksamheten och fråga sig vad kan vi minska på. Det är vad Sveriges kommuner gjort de senaste årtiondena. Spara. Skära ned. Prioritera. Men inte Viktor Rydbergskolan. För dem är kommunen ett ymnigshetshorn vars uppgift det är att se till att friskoleverksamheten kan blomstra. Att kommunen då kanske måste spara i en annan verksamhet är dem egalt.

Så här se kapitalisternas giriga tryne ut. Och dessutom ställer man ultimatum: vi lämnar Fisksätra. Som gökungar tränger sig allehanda s k friskolor in i kommunernas verksamhet, vare sig de behövs eller inte, och tränger ut annan verksamhet. Detta måste få ett slut. Måtte differentierad skolpeng vara första steget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar