tisdag 1 februari 2022

Privata entreprenörer, inte verksamheten viktigast för kommunerna

Ibland låter det som om även de mest friskoleivriga faktiskt börjat se problemen med det nuvarande systemet. Men man ska inte låta sig bedras. Bara lyssna till Nyamko Sabuni i intervjun med Anders Holmberg i "30 minuter". 

För henne finns inga begränsningar i att starta nya s k friskolor. För henne är kommunen ett ymnighetshorn där varje friskolespekulant kan ta för sig. Även om den kommunala skolan får lägg ner. Eller om resurser måste tas från andra verksamheter typ äldreomsorg och sjukvård.

För hela systemet går ut på att kandidater  som uppfyller de krav som ställs inte kan nekas att starta skola. Det är inte behov av ny skola son styr, utan entreprenörers önskan att bedriva skola. 

Detta system ifrågasätts inte. Man kan tänkta sig att skruva lite på kösystemet på sin höjd. Så tro inte liberalerna kommer att arbeta för en bättre skola. Deras perspektiv är entreprenörernas. Det är den liberala valfriheten som måste få gälla även om det går ut över äldreomsorg och vård.

PS. Ett tydligt exempel är utförsäljningen av gamla Gubbängens gymnasium i Stockholm, som just nu hyrs av Engelska skolan. De har begärt att få köpa lokalen och självklart ska de få det, enligt den borgerliga majoriteten i Stockholm. Man säljer alltså ut en av stadens finaste skollokaler (jag har själv gått där) som man därmed tappar kontrollen över. Istället för att få en hyresinkomst över åren, föredrar man kortsiktigt några miljoner vid ett engångstillfälle. Entreprenörens önskemål är självklart viktigast. Det är så sanslöst korkat att man nästan inte orkar med dessa privatförblindade borgerliga politiker som sitter i fullmäktige. Må framtidens dom bli hård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar