"Ökad jämlikhet" var socialdemokraternas slagord när Olof Palme övertog ordförandeklubban 1969. Önskan var att bygga vidare på välfärdsstaten och skapa ett rättvisare samhälle, där människor skulle ha så jämlika möjligheter som möjligt att skapa ett gott liv.
Det är sorgligt att konstatera att samhället då och under 70-talet var så mycket mer jämlikt än idag. Idag står girigheten i fokus, klyftorna ökar och människor mår sämre i genomsnitt än under 70-talet.
Nu finns t o m vetenskapliga belägg för att materiell standard och rikedom bara ökar livskvaliteten till en viss gräns. I boken "Jämlikhetsanden" beskriver två forskare att "livet igenom är vi beroende av samspel med våra medmänniskor för att kunna fungera och en av våra mest grundläggande överlevnadsstrategier är att ständigt bevaka vår statusmässiga position i gruppen. Stora statusskillnader skapar skadlig stress. Värst är stressen för den som befinner sig längst ned på inkomstskalan utan chans att ta sig uppåt. Men ju mer ojämlikt samhället är, desto högre blir fallet för den som är privilegierad och tappar sin position. Detta skapar skadlig stress också i samhällets ekonomiska toppskikt. Bara om vi sprider inkomsterna så jämnt som möjligt kan våra sociala hjärnor tillåta sig att slappna av."
Vi har ju genom erfarenhet alltid vetat detta, men det är mycket bra att få det vetenskapligt bevisat. Allianspolitiken har på knappt fyra år amerikaniserat vårt samhälle på ett mycket konkret sätt. Skattesänkningar för rika, stora nedskärningar i de offentliga försäkringssystemen, privatisering av den offentliga sektorn.
När mycket vill ha mer mister han ofta hela stycket säger fabeln. Det kanske Alliansen också kommer att märka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar