söndag 31 januari 2010

Meningslös sifferexercis

I kvällens partiledardebatt tjatar utfrågarna om besked om hur mycket de rödgröna ska höja skatten. Kan de precisera det tack. Det är viktigt att de rödgröna aldrig hamnar i en diskussion om skatterna i sig. Skattehöjningar är inget självändamål (fast alliansen vill få det till det), utan pengarna ska användas till att försöka rädda det som alliansen slagit sönder.
Alliansen får märligt nog aldrig frågan om hur mycket de ytterligare tänker sänka skatten för höginkomsttgare, som de ju lyckats bäst med hittills. Det är deras verkliga framgång. De får alltid stå och säga att de sänkt skatten för en sjuksköterska med 1700 kr. Själv räknas jag nog till höginkomsttagarna, trots att jag inte ens kommer upp i den inkomstklass där partiledare och riksdagsledamöter befinner sig. Jag har fått en hel del mer pengar i plånboken. Och därmed är jag inte lika känslig för prishöjningar, ökade elkostnader och läkemedelskostnader, höjda hyror m m, som drabbar alla i det svenska samhället. De som fått ynka 1700 mer däremot, märker inte så mycket av skattesänkningen. Den äts snabbt upp av ökade kostnader för allt mellan himmel och jord, inte minst pga av privatiseringarna.
Det är här kärnfrågan står mellan alliansen och de rödgröna. Vill vi ha en välfärd som alla ar råd med, eller vill vi att mycket ska ha mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar