söndag 18 april 2010

Extrema samhällen

"Kommunismen har många dimensioner – den politiska diktaturen, planekonomin, Gulag. Men allra mest belysande för vart den leder är hur den bryter ned relationer mellan människor och skapar ett samhälle grundat på ömsesidig misstänksamhet och påtvingad anpassning till maktens krav", skriver Claes Arvidsson i dagens SvD. Tyvärr har den här beskrivningen också vissa likheter med dagens marknadsliberalism om än med omvända förtecken.
Marknadsliberalismen slår ut människor. Stora företag köper upp små, avskedar folk, flyttar verksamheten till platser där de kan profitera ohämmat på fattiga människor. De som inte har råd att köpa tjänster, allitfrån bostad till sjukvård, tandvård etc, hamnar i olika former av utanförskap. Detta leder i förlängningen till djupt segregerade samhällen och ömsesidig misstänksamhet mellan människor samt ökad kriminalitet.
Precis som boken "Jämlikhetsanden" visar, mår alla bäst i ett samhälle med en rättvis fördelningspolitik där inkomstklyftorna är någorlunda överbryggbara. Vi är många som vill ha (tillbaka) ett sådant samälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar