fredag 21 maj 2010

Skrytbyggen dränerar "välfärdens kärna"

Var kommer alla de pengar ifrån som plötsligt kan satsas av allmänna medel (skattekronor) i skrytbyggen á la nya Karolinska? Och i det absurda i att bygga en ny storarena bredvid den nästan aldrig fullsatta Globen, samtidigt som Solna bygger ut Råsunda?
Samtidigt kämpar Hemtjänsten, socialtjänsten, kommunala skolor och vårdcentraler med besparingar som dränerar dem på kvalitet. Så kan man säga att kommunal verksamhet har sämre kvalitet än privat. De har nämligen privilegiet i att välja sina kunder. De kan köpa allmän egendom billigt och göra stora vinster. Kvaliteten är visserligen oftast inte i fokus här, men de har som sagt privilegiet att välja sina klienter. Ändå går det nästan inte en dag utan att man läser om uppdagat fusk i någon privat verksamhet som drivs med skattemedel.
Det är helt orimligt att offentliga medel inte redovisas offentligt för det första. För det andra bör samma regler gälla för privat och offentlig verksamhet; dvs de måste t ex ta emot elever från alla håll och ska inte kunna välja och vraka.
För det tredje bör dessa privatiseringar utvärderas av oberoende utvärderare för att se om skattepengarna används optimalt på detta sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar