måndag 19 juli 2010

Liberalism är som kommunism

Svante Nycander skriver i DN om liberalismen och att universiteten är vänsterbastioner. Han menar att ingen längre förfäktar liberalismens tankeidéer, varken på universiteten eller kultursidorna.
Kanske har liberalismen råkat ut för samma sak som kommunismen. Idag associeras liberalism med begreppet nyliberal och vad det står för har vi ju nu fått erfara med en moderatstyrd regering med nyliberala idéer. Detsamma drabbade kommunismen, som såg sina idéer förfelade i system som bara bidrog till förtryck och inte "till var och en efter behov". Lars Ohly försökte ju fortsätta kalla sig kommunist med sin egen definition av begreppet. Det funkar inte när världen har en annan definition.
Nu är begreppet liberal på väg att gå samma väg. Dagens folkpartister gör ju inte heller mycket för att bibehålla liberalismens ursprung. Björklunds och Sabunis batongpolitik förskräcker. De är de "nya liberalerna" så att säga.

1 kommentar:

  1. Lol, starkt resonemang där. Du har nog helt rätt - liberalism har i dagens sverige fått en väldigt dålig klang - att nästintill alla politiker idag kallar sig "liberala" är nog en synvilla eller ett osmart drag från deras sida.

    SvaraRadera