torsdag 10 september 2015

Tänk regionalt istället för kommunalt

Idag skriver DN Stockholm att år 2045 bor var fjärde svensk i Stockholm och länet har över tre miljoner invånare. Man har extrapolerat befolkningsstatistiken och då får man fram dessa siffror.
Detta gjordes redan på 70-talet och finansborgarrådet Hjalmar Mehr pratade om att Stockholm (kommunen) inom 20 år skulle ha en miljon invånare.
Stockholm har ännu inte en miljon invånare 40 år senare. Så man ska vara oerhört försiktig med den här typen av prognoser.
Men framför allt: vill vi att var fjärde svensk ska bo i Stockholm om 30 år? Det är ju ingen naturlag att detta måste ske. Vi kan bestämma oss för att planera för en helt annan utveckling. Vi har t ex tätorter i hela Mälardalen och numera också en järnväg som binder dem samman. Hur vore det om man tänkte regionalt istället för kommunalt eller länsmässigt.
Allt måste inte hända i Stockholm. Görs det överhuvudtaget försök att tänka regionalt? Stockholm har en enorm bostadsbrist och det kostar skjortan att bygga bort den. Med en expanderande region kan kostnader spridas liksom arbetstillfällen och utbildningar.
När vågar man titta upp från planeringsborden och se sig om?

4 kommentarer:

  1. Planer för regionförstoring har redan utarbetats av managementkonsultbyråer och arbetet fortgår sakta men säkert...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja,väldigt sakta, för medan det pågår verkar politikerna i Stockholm och länet helt inriktade på sitt eget fögderi och verkar inte tänka utanför boxen i alla bemärkelser.

      Radera
    2. Ja,väldigt sakta, för medan det pågår verkar politikerna i Stockholm och länet helt inriktade på sitt eget fögderi och verkar inte tänka utanför boxen i alla bemärkelser.

      Radera
    3. Tja, managementkonsulten jag talade med var fokuserad på landstingen, vilket går fortare. Kommunerna lär dröja.

      Radera