onsdag 1 juni 2016

Barn blir spelbrickor på börsen

Frågan om vinster i välfärden har länge överskuggats av diskussionen om flyktingar och deras boenden. Så bra för de privata välfärdsbolagen.
Nu ska ett av dem, Academedia, börsnoteras. Hur är det möjligt att ett bolag som finansieras med skattemedel ska kunna introduceras på börsen? Börsen, kapitalismens högsta spelmarknad! Där ska nu alltså en offentligt finansierad skola försöka generera än mer vinst till ägarna.
De borgerliga satte nästan i halsen av grämelse när Löfven i partiledardebatten sa att man sålde ut barn på detta sätt. Men det är ju faktiskt så i det sjuka friskolesystemet, att varje barn är en "peng" som man konkurrerar om och som nu blir ett spel på börsen (och det gäller att barnen inte har några diagnoser eller problem med språket. Dem kan man lämna till de kommunala skolorna. Det är ju skolan som väljer, inte föräldrarna, även om man fått föräldrarna att tro det).
Med fri etableringsrätt att starta skolor, blir friskolorna (fria från ansvar antar jag) som steklar som suger ut kommunerna inifrån. När ska regeringen faktiskt våga göra något åt spelet med våra skattepengar?

1 kommentar:

  1. Academedia har sugit ut verksamheten med lån. De hade 218 miljoner i externa räntekostnader 2015. Men de har inte delat ut så mycket i ren utdelning utan satsat på värdeökning. De tänker då ta ut den värdeökningen från "the dumb money" på börsen i en introduktion, där de kan sälja av delar av sitt innehav. Så när vi skall återta det, vilket sker snart, så är det börsidioterna som drabbas eftersom politiska debatter om frågan innan beslutet att förbjuda vinster kommer få börsvärdet på bolaget att falla som en sten.

    En introduktion skulle göra övertagandet billigare för staten rent teoretiskt. Den stora kostnaderna för statens övertagande ligger i de enorma skulder som ägarna löpt upp, till sig själva sannolikt. Men de skulle man kunna använda börsidioternas pengar till att betala av innan övertagandet också.

    Om vi förutsätter att vi skall expropriera, vilket rent statistiskt verkar vara garanterat, så är kanske fulspel på börsen det billigaste sättet. Smidigare också eftersom konflikten blir med kälkborgare på börsen snarare än med storkapitalet.

    SvaraRadera