tisdag 24 maj 2016

Vi kommer inte att klara klimatmålen

Det kom en internationell rapport häromdagen om hur vi internationellt klarar utsläppsmålen av fossila bränslen. Sverige fick bl a ett påpekande om att det inte gynnar klimatmålen att bygga fler motorvägar. Det ekar Förbifart Stockholm lång väg. Alla vet att fler vägar skapar mer trafik, så rapporten har ju rätt.
När man dessutom betänker Sveriges beslut att sälja Vattenfalls brunkolsgruvor till ett tjeckiskt företag utan miljöpolicy så har vi sänkt vår trovärdighet på miljösidan helt. Glöm att Sverige tog initiativ till den första internationella miljökonferensen, som ägde rum i Stockholm 1972.
Idag är regeringen helt ointresserad av övergripande miljötänk. Det gjorde näringsminister Damberg fullt klart när han pressades om brunkolen i radions lördagsintervju. Affärsmässigheten gick före miljön sa han faktiskt. Det viktiga var att statliga Vattenfall är ett affärsdrivande företag och då är målet att vara affärsmässig. Vilken förebild för det övriga näringslivet! Varför ska de om inte ens staten bryr sig om miljön.
Miljöpartiet verkar bara vara gisslan i en regering som lämnat de internationella klimatmålen åt sidan. De är ju inte affärsmässiga. Och så tänker merparten av världens företag.

2 kommentarer:

  1. Med en "round robin" på kolkraften kommer den vara kvar långt efter andra verksamheter upphört...

    SvaraRadera
  2. Genom att skövla svenska skogar och elda upp dem i våra kraftvärmeverk, kan vi generera utsläppsrätter inom EU som gör det möjligt att köra tyska kolkraftverk i 10 år till.

    Bra va?

    SvaraRadera