tisdag 17 maj 2016

Vi har redan haft "världens bästa skola"

Skolkommissionen har kommit med sitt betänkande. Där står precis det vi vetat i decennier. Att vår nuvarande skola är segregerande och inte gynnar kunskap. Att kommunerna satsar olika på skolan vilket gör att den inte är likvärdig för alla. Och att finansieringssystemet bidrar till allt detta.
Trots att allt detta funnits svart på vitt i åratal, vägrar beslutande politiker se det självklara: Förstatliga skolan och ta bort den absurda skolpengen som bara baserar sig på antal elever. Och bort med vinsterna, vilket flyttar fokus från undervisning till vinst.
Jag har skrivit om detta ända sedan jag startade den här bloggen. Men så länge flummaren Fridolin är utbildningsminister lär inte kärnfrågan komma på tal. Karin Pettersson i Aftonbladet tycker att Fridolin ska bytas ut mot en socialdemokrat. Tror inte det gör någon skillnad (för att inte tala om alla f d socialdemokrater...f d statsråd menar jag, som nu skor sig på olika styrelseposter och uppdrag i välfärdskoncerner).
Det går att ha valfrihet utan vinst. Det fanns olika typer av skolor när skolan fortfarande var statlig så man kunde välja då också. Man behöver inte ha det korkade systemet med skolpeng heller, utan skolor kan äska pengar mer långsiktigt utifrån ett nationellt övergripande perspektiv. Det skulle också minska betygsinflationen (föräldrar som hotar lämna skolan och rektorer som inte vågar lyfta blicken från budgetposterna). Rättning av nationella prov centralt borde vara en självklarhet.
Inser att jag gick i "världens bästa skola" generellt på 60-talet (även om man inte insåg det som elev). Kanske borde man titta på vad som var bra och fungerade då.
Men tyvärr är jag rädd att elefanten i rummet kommer att stå kvar. Alla vet vad som bör göras, men ingen vågar.

2 kommentarer:

 1. Som förälder så kan jag säga att det har blivit lite bättre sedan Björklunds "Ordning & Reda". Iaf i den kommunala skolan. Men det är inte bra, det finns en tydlig resursbrist i den gemensamma skolan, fortfarande finns det kvar en del av Björklunds felprioriteringar.

  Friskolereformen har fortfarande orsakat enorma problem och det enda mätbara de fört med sig finner man i Panamadokumenten eller hos någon av de andra skattesmitarfirmorna(bankerna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som sagt, några har ju vunnit på den i alla fall.

   Radera