onsdag 27 juli 2016

Ineffektivt med privata entreprenörer

Hur ineffektivt är det inte med privata entreprenörer som ska ta hand om samhälleliga uppgifter. Ta t ex klottersanerna. Stockholms stad anlitar företaget Remove som vid anmälan om klotter rycker ut och ska inom 24 timmar ha tagit bort klottret enligt avtalet med kommunen. De får betalt per uppdrag (och kanske någon grundplåt, det vet jag inte).
Stockholms stads app mot klotter har gjort det lätt för allmänheten att anmäla klotter. Anmäls då klotter på några bänkar i en park, men inte papperskorgarna, åtgärdas bara bänkarna. Företaget låter bli (får inte?) att också ta papperskorgarna medan de ändå är där. Eller så kan de komma tillbaka och få betalt för ännu ett uppdrag.
De får heller inte rycka ut på eget bevåg.
Detta system gör klottersaneringen oerhört ineffektiv. Om saneringen skett i stadens regi, kunde sanerarna åka runt och själva ta bort det klotter de ser och göra rent även om inte varenda "tag" är anmäld. I längden blir ju ett sådant här system billigare för skattebetalarna. Men det kräver ju att kommunen anställer, vilket gud förbjude, verkar vara det värsta en kommun kan göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar