söndag 31 juli 2016

"Vi som satts att leva i besvikelsens epok"

Lena Mellin skriver idag i Aftonbladet att världen alltid går framåt trots att det ser mörkt ut. Hon hänvisar till sin mormor, som vid 95 års ålder fick frågan om vad som blivit bättre sen hon föddes. Mormodern svarade: Allt!
Tyvärr känns det inte riktigt som man kan vara en sådan optimist i Sverige idag. I Sverige har det faktiskt blivit sämre de senaste decennierna. Klassklyftorna har ökat, korruption breder ut sig både i privata företag och offentlig förvaltning. Samhällstilliten minskar.
Allt har förstås inte blivit sämre. Toleransen mot oliktänkande har ökat trots SD:s inträde på arenan. Det är inte längre så queer att vara queer t ex. Homosexuella får gifta sig. Sådana saker har gått framåt.
Men samtidigt har internet också blivit ett träsk av hat och kriminalitet. En ton som förgiftar samhällskroppen.
Efter regn kommer sol skriver Lena Mellin. Folk har väl alltid tyckt att mycket varit fel i samhället. Men det är ändå dystert att Hasseåtages text i "Var blev ni av?" känns otroligt aktuell:
"Vi som satts att leva i besvikelsens epok, ja vad gör vi nu, vad ska vi tala på för språk. Kanske även om det blåser lite kallt, tro på det vi trodde på trots allt".
Och det är väl det vi får göra.1 kommentar:

  1. Mormor ja, men 40-talisternas barn är den första generationen som fick det sämre än föregående. Mormoderns politiska ambition byggde det som 40-talisterna började glufsa i sig.

    SvaraRadera