onsdag 20 juli 2016

Sverige har blivit ett Ellis Island

Idag börjar den nya asyllagen att gälla. Det får mig att tänka på Ellis Island, ön utanför New York dit de emigrerande européerna kom när de nått Amerika.
Jag besökte Ellis Island och dess museum för några år sedan och det var verkligen en ögonöppnare. Här skedde från 1892 till 1924 sorteringen av vilka som skulle få stanna och vilka som skickades hem igen. Amerikanerna hade insett, precis som vi idag, att strömmen av immigranter måste hanteras. Och man ville bara ha dem som kunde försörja sig själva.
Så redan när immigranterna anlände kontrollerades deras hälsa. Hade de någon sjukdom eller skada skickades de tillbaka (om den inte kunde åtgärdas på den medicinska klinik som fanns på ön). Ensamkommande kvinnor skickades direkt tillbaka. De förväntades inte kunna försörja sig själva. Så kvar blev arbetsdugliga män (med familjer om de kunde försörja den).
Jag blev lite chockad vid mitt besök på Ellis Island. Jag visste inte att man var så krass i sin människosyn på den tiden. Ingen som kunde ligga samhället till last fick stanna.
Jag påminns om detta med Sveriges nya asyllag. Kan du arbeta får du uppehållstillstånd och man kan ju bara tänka sig vilka arbetsgivare som kommer att utnyttja det. Familjer splittras.
Vi har ännu inte blivit lika kontraproduktiva som danskarna, som stjäl folks pengar när de kommer, så att det verkligen blir bidragsberoende.
Men jag skäms över Sverige idag och känner samma förakt som jag kände för människosorteringen på Ellis Island.

2 kommentarer:

 1. "Give me your tired, your poor,
  Your huddled masses yearning to breathe free,
  The wretched refuse of your teeming shore.
  Send these, the homeless, tempest-tost to me,
  I lift my lamp beside the golden door!"

  United bluff som svärfar, en gammal raggare nu kallar det. Ett massivt monument möter en i New York och det visar sig vara ett monument över en massiv lögn och ett självbedrägeri. Självbilden amerikanen hade när jag bodde där var besvärande, det var nämnligen lika absurdt som att tala med en psykiskt sjuk person, det var helt frikopplat från faktiskt verklighet, som en anorektiker som tror klagar på hur fet hon är och är helt oemottaglig för verkliga observationer.

  Mycket obehagligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vilket hyckleri. Trumps fru påstod att hans Amerika omfattade alla; afroamerikaner, latinamerikaner, muslimer. Konstigt att ingen av dem var på konventet.
   Rekommenderar programmet "USA enligt Oliver Stone" i Kunskapskanalen. Regissören Oliver Stone berättar USA:s historia "som den är" enligt honom.
   I alla fall mer verklighetsnära än den värld av lögner de flesta amerikaner befinner sig i.

   Radera