söndag 30 april 2017

Narkotikabruket ökar med avkriminalisering

Igår kom ett förslag från liberalerna att avkriminalisera narkotika. Det var så det uttrycktes i Rapport. Narkotika i största allmänhet alltså. För eget bruk sägs det. De verkar dock endast få stöd från V i detta.
Men hur har man tänkt här? Det verkar otänkbart att det skulle handla om tunga droger som heroin och ecstasy, m fl av den kategorin. Men ändå, även om det bara gäller marijuana/hasch. Hur är det tänkt att det ska säljas? På apotek? Hos tobakshandlare? I vanliga mataffärer? På Systemet?
För det måste ju få säljas i vanliga butiker, annars fortsätter ju droghandeln. Då blir det som med sexköpslagen, tillåtet att använda men förbjudet att köpa.
Njutningen i cigaretter har alltid undgått mig och därför har jag heller aldrig provat marijuana, ens på det glada 70-talet. Men om det skulle ge ett trevligt rus så kanske man skulle bli intresserad. I vems intresse ligger det att unga människor får ännu mer tillgång till hälsofarliga preparat (haschrök är väl inte bättre än cigarettrök) och det råder ju delade meningar om hur marijuana/hasch påverkar individen i övrigt. Många säger ju att det leder till tyngre droger, andra att ett långvarigt bruk förstör olika hjärnfunktioner.
Precis som med prostitutionen är det här en fråga om samhällsmarkering. Ur ett samhällsperspektiv är det inte bra att hälsofarliga substanser kan säljas fritt, därför har vi  t ex ett alkoholmonopol. Så tänk om L och V. Med en avkriminalisering kommer bruket att öka. Sjukvården går redan på knäna som det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar