tisdag 18 april 2017

Positiv trend i vårbudgeten

Äntligen en budget som drar åt vänster. Det är förmodligen vänsterpartiets förtjänst. Men nu kommer en del orättvisor att minska. När Aftonbladet räknar upp vinnare och förlorare i vårbudgeten kan man glädja sig åt att pensionärer och sjuka är vinnare (av hur mycket är en annan fråga) liksom polisen och klimatet.
Förlorarna är mest de som vunnit extremt mycket under alliansåren. Jag sörjer inte över att det blir dyrare med tjänstebil och för dem med privata sjukförsäkringar. Höjd skatt för dem som tjänar över 38 200 är ett sätt att öka progressiviteten i skatteskalorna. Många (borgerliga) har invänt att 38 000 inte är någon hög lön. Men då ska man komma ihåg att medellönen för svenskarna ligger runt 24 000.
Den enda smolken är väl att man höjer skatten för småföretagare. De har det redan tufft ändå (ja utom de som lever på rut och rot, de får ju bidrag från oss andra). Vore bättre att beskatta de stora bolagen mer.
Nu får vi hoppas att denna trend i budgeten förstärks till höstens budget som ju blir budgeten för valåret. Vänsterpartiet levererar till välfärden. Det är dags att sossarna också gör det. Vårbudgeten är ett bra första steg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar