tisdag 8 augusti 2017

Israel lämnar demokratin

Personligen tycker jag Israel sedan länge lämnat demokratin. Så länge den olagliga ockupationen pågår kan man inte kalla landet riktigt demokratiskt.
Men Israel och dess vänner hävdar ändå alltid desperat att Israel är den enda demokratin i Mellanösternregionen. Och för all del, i jämförelse med övriga länder där står sig Israel hyfsat.
Men det går utför. Nu vill premiärminister Netanyahu stänga nyhetsbyrån al Jaziras kontor i Jerusalem med motiveringen att de inte är opartiska, dvs okritiska till Israels agerande i olika frågor. En sådan åtgärd liknar alltför mycket vad president Erdogan håller på med i Turkiet. I en demokrati tillåts medier verka fritt, även om man inte håller med om vad de står för.
Nu börjar Israel tumma på denna grundläggande demokratiska princip (också). Det är dags att bli tydligare med vart Israel är på väg.
Dessutom verkar Netanyahu ha mycket gemensamt med sin kollega Jacob Zuma i Sydafrika. Båda är misstänkta för korruption. Sådana herrar måste bort från makten. Annars urholkas demokratin än mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar