måndag 14 augusti 2017

Rätt visa Putinintervjuerna

Det har kommit kritik mot att SVT visar Oliver Stones intervjuer med Vladimir Putin. I dagens Rapport var en SVT-journalist kritisk mot detta och menar att folk kommer att köpa Putins världsbild.
Det har jag svårt att tro. Så demoniserat som Ryssland och Putin är i svensk media (ofta med all rätt) är det intressant att få höra något från mannen själv.
Jag har sett de två första avsnitten och tycker nog att Stone är lite för devot mot Putin. Å andra sidan är han själv (Stone alltså) väldigt kritisk till utvecklingen i USA, så han verkar nästan njuta av att höra någon annan också kritisera utvecklingen.
Bert Sundström, SVTs Rysslandskorrespondent, kommenterade intervjuerna innan de sändes och lyfte just bristen på kritik från Stone. Men det vore bra om han fick återkomma efter programmen och berätta mer nyanserat om den ryska utvecklingen.
Men eftersom det så sällan visas någonting där Putin själv får berätta om Ryssland och hur han ser på vad som hänt där, är det ju spännande i sig.
Det som verkar uppta mest av Putins tankar är utvidgningen av Nato. Han ser ingen poäng med det. "Men vi måste svara", som han uttryckte det. Och det är det han gör i Östersjön nu, med sina överflygningar. Det verkar direkt kontraproduktivt av Sverige att ens överväga att gå med i Nato. Redan det pinsamma militära samarbetet, där Sverige ställer vårt land till förfogande för Nato-övningar ökar ju den ryska hotbilden mot Sverige.
Putin hade verkligen rätt i en sak: Natomedlemsländerna blir vasaller till USA. Varför ska Sverige försätta sig i den positionen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar