söndag 25 mars 2018

Inga miljömål nås i denna takt

Har aldrig förstått hur man kan kalla en dieselbil miljövänlig. Men det gjorde den förra regeringen och lurade därmed en massa människor att köpa dieselbilar. Tänk om de köpt hybridbilar istället i väntan på att de bästa riktiga miljöbilarna tas fram.
Naturligtvis blir det ett ramaskri när människor som köpt en dieselbil nu får höra att de inte får köra på vissa gator i svenska större städer. Visserligen kan de byta bil till år 2022 (väldigt många byter bil oftare än så), men "andrahandsvärdet sjunker ju".
Fast det otroliga är ju egentligen att fossildrivna bilar överhuvudtaget får köra i innerstäderna år 2018. Att det inte står matarbussar vid ytterstadsparkeringar och plockar med sig dem som ska in till stan. Nu talar vi istället om "vissa gator" år 2022. Det är ju patetiskt.
Varje litet omställningsbeslut orsakar konvulsioner i samhället. Vi kommer aldrig att klara några miljömål i den här takten.
Inget vinstdrivande företag (bil och oljeindustri t ex) kommer att på eget bevåg ta ansvar för miljön. Både piskor och morötter har varit för få hittills och samhällsstyrningen har uteblivit. När får vi höra positiva kommentarer om viktiga omställningsbeslut, istället för en massa gnäll från drabbade och protester från den sittande oppositionen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar