onsdag 18 april 2018

EU blir till slut som FN

Ska EU ta in fler medlemmar? Det tycker Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande. Han är nog ganska ensam om det. Nu vill han inleda förhandlingar med de två ansökarländerna Albanien och Moldavien. Annars riskerar vi ett nytt krig på Balkan, menar han.
Men EU är knappast i skick att ta emot fler medlemmar, särskilt inte på den nivå Albanien och Moldavien (Europas fattigaste land) befinner sig.
Storbritannien, ett av få nettoinbetalande länder, försvinner. De som kommer in blir ytterligare bidragsmottagare. Och vi får ytterligare EU-migranter som dras in i tiggarnätverken.
EU har ju redan förlorat legitimitet i flera länder, framför allt Polen och Ungern. De bryr sig inte om EU-dekreten och trampar på de viktiga demokratiska principerna. M a o har EU stora problem att hantera utan att nya fattiga länder kommer in under parollen "annars blir det krig igen på Balkan".
De östeuropeiska tog man ju in för att de skulle komma in i västvärmen fast inte alla (Bulgarien och Rumänien) inte uppfyllde de ekonomiska kriterierna, vilket f ö också gällde Grekland.
EU behöver inte fler medlemmar just nu. Det är redan att få ihop dem som är med. Annars riskerar EU att bli som FN, ett viktigt forum vars regler man struntar i när det passar.

1 kommentar:

  1. Albanier och Moldavier kan bara kolla på Polen och andra östeuropeiska länder om de vill veta vad EU har att erbjuda dem. Kuska runt i västra EU och kakla om badrum är det EU har att erbjuda öst. Polackerna börjar bli less på den ordningen, är det så konstigt?

    Visst, missnöjesyttringen tar obehagliga tendenser, men erbjuds det något smakligare politiskt alternativ för att få återförenas med sina familjer och slippa kuska runt EU?

    SvaraRadera