onsdag 1 augusti 2018

Vi har idag förbrukat jordens resurser för i år

Idag är det Earth Overshoot day. Det betyder att vi till idag har förbrukat de resurser som gör planeten hållbar för 2018. Resten av året lever vi alltså över våra tillgångar. Och det här gör vi varje år och Overshoot Day inträffar allt tidigare på året.
Ekonomer jublar över Sveriges starka ekonomi. Vi konsumerar som aldrig förr och då blir ekonomin stark om man använder måttet BNP (bruttonationalprodukten).
Det borde vara dags att sluta använda det måttet. I måttet ingår inte bara de produkter som tillverkas och som vi köper, utan också de sopor vi kastar och den miljöförstöring vi orsakar.
Många kommuner försöker idag införa hållbarhetsmått, dvs hitta sätt att mäta de ekologiska fotavtryck vi gör. I längden kan vi inte förbruka mer än vi producerar. Enligt lagen om entropi försvinner ingenting någonsin, som tas fram. Det byter kanske skepnad, men finns kvar i någon form.
Ekonomer borde därför helt överge det trubbiga BNP-måttet och istället enbart titta på hållbarhet. Då kanske inte Sverige har Europas starkaste ekonomi. Vi kanske lever extra mycket över våra tillgångar. Det är dags att byta perspektiv. Det är sånt här EU borde syssla med. Jag säger inte att det är lätt, men i längden nödvändigt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar