torsdag 23 augusti 2018

Våldtäktsstatistiken är missvisande

Nu har det kommit statistik som visar att merparten av dem som är dömda för våldtäkt är utomlands födda. Gruppen afghanska unga män sticker särskilt ut.
Sådan statistik ger naturligtvis SD vatten på sin kvarn. Vad var det vi sa! De kommer hit och våldtar!
Men man kanske inte ska dra alltför stora växlar på denna statistik. Statistiken talar om dömda för våldtäkt. Vad vi vet om våldtäkt är att de sällan anmäls överhuvudtaget och om det går så långt som till åtal är domen ofta frikännande i brist på bevis. Hela metoo-debatten handlar ju om det. Om eget skuldbeläggande från kvinnornas sida eller att det är ingen idé att anmäla för det leder ingen vart utom till ytterligare förnedring för kvinnan.
Metoo visar ju också att män ur alla samhällsklasser, etniciteter etc kan vara förövare. Det är naturligtvis viktigt att ta hand om unga invandrarpojkar och berätta om de sexualnormer som råder i vårt samhälle (men under ytan är det sig ganska likt i alla länder). Och det är bra att våldtäkt straffas och att det ses som ett allvarligt brott i Sverige.
Men det är så mycket lättare att ta fast unga invandrare än välbeställda medelålders män med fina jobb, som har råd med dyra advokater om nu någon vågar anmäla dem. Men det betyder inte att våldtäkt skulle vara ovanligare bland vanliga svenssons. Man ska inte stirra sig blind på statistiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar