lördag 8 september 2018

M vill ombilda hyresrätter igen

Igår uttalade sig moderata oppositionsborgarrådet i Stockholm, Anna König Jerlmyr, i de lokala stockholmsnyheterna. Hon sa att visst ska vi bygga bostäder, men också att hyresrätter bör ombildas, särskilt i områden med mycket hyresrätter.
Moderaterna (och alliansen) har m a o inte lärt sig någonting från de katastrofala ombildningarna av hyresrätter under förra mandatperioden. Ca 40 000 hyresrätter ombildades då till bostadsrätter, som slumpartat tillföll dem som just då råkade bo i lägenheten. Visst fick man bo kvar i hyresrätt i dessa bostadsrättsföreningar om man inte hade råd/lust att köpa. Men då fick man en ny hyresvärd och blev helt utlämnad till föreningens godtycke. Det är allmänt känt att många föreningar på olika sätt försökt göra sig av med eventuella hyresgäster.
Denna utförsäljning av allmän egendom spädde på bostadsbristen ytterligare och vars efterverkningar vi fortfarande lever med. Nu vill alltså M upprepa denna dumhet.
Det första den rödgröna majoriteten gjorde redan dag 1 när de tillträdde 2014 var att stoppa ombildningarna och det ska vi vara evigt tacksamma för. Det har ändå byggts fler bostadsrätter än hyresrätter under denna mandatperiod för byggbolagen tycker det är lönsammare. Men nu börjar efterfrågan vika så smått. Framför allt har priserna sjunkit något. Alla vet att det är hyresrätter som efterfrågas av bostadssökande (som folk har råd med dessutom). Att då åter minska antalet hyresrätter är ju rent kontraproduktivt.
Men när ideologin (det är viktigt att folk ges möjlighet att äga, enligt Jerlmyr) får råda spelar förnuftet ingen roll. Stoppa dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar