torsdag 25 februari 2010

Alliansens syn på företagande

Mona Sahlin ifrågasätter skatteavdrag för hushållsnära tjänster. "Men de har ju gett jobb", protesterar Fredrik Reinfeldt och undrar hur de rödgröna ser på företagande egentligen.
Det intressanta är hur alliansen ser på företagande, för det ser vi ju dagligen. Att 2000 jobb försvinner på Posten är helt i sin ordning, liksom besparingar i de offentliga systemen genom färre anställda i stat, kommuner och landsting. Där ska privata aktörer in för våra pengar. Det är nämligen inte så att företag i alliansens värld drivs av människor som vill satsa kapital på en idé och bygga upp den från grunden (á la Ikea). För alliansen betyder privat företagande att man använder skattemedel till företag som verkar i den offentliga sektorn, så att privata aktörer (ofta stora koncerner)kan ta ut miljonvinster för våra skattepengar. Tala om subventioner eller att leva på bidrag!
En variant är också indirekt stöd genom att de som utnyttjar en tjänst får skatteavdrag. Och här är höginkomsttagarna i klar majoritet. Dessutom finns vårdnadsbidraget som ett klart brott mot "arbetslinjen". Hellre ge pengar till friska människor så de kan vara hemma, än att gynna sjuka och arbetslösa.
Och så den absurda idén att sälja lönsamma företag i statens ägo, som Vin & Sprit, men skyffla in miljoner i konkursmässiga som SAS.
Alliansens idé om företagande är uppochnervända världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar