Svensk sjukvård går på knäna. Lex Maria-anmälningarna haglar. Vi är nu tillbaka i 90-talets vårdkris där personalen minskar under det acceptabla. Då var skälet i mycket att försöka rädda den svenska ekonomin, som fått sig en rejäl törn under den borgerliga regeringen Bildt. Nu är vi tillbaka där.
Tyvärr har de här regeringen hunnit gå ännu längre och använder alla pengar (också dem vi inte har) till skattesänkningar. De pengar som går in i den offentliga sektorn används till privata utförare som tar hem stora vinster istället för att återinvestera dem i personal och kvalitet.
Begreppet kvalitetssäkring började användas först på 90-talet. Tidigare var noggrannhet en självklarhet Få ville lämna ifrån sig ett dåligt gjort eller hafsigt jobb. Idag finns många skäl till bristande kvalitet. Ett är brist på resurser. Väldigt många jobb utförs idag med halverad personalstyrka mot före 90-talskrisen. Men också synen på det egna arbetet har förändrats. Många (unga framför allt dessvärre)tycker inte det är så viktigt att jobbet blir perfekt. Hur kan så många annars lämna icke mönsteranpassade tapetseringar, kläder där knapparna lossnar direkt (också i dyrare konfektion)och hafsigt genomförda undersökningar. I sjukvården är det ödesdigert att kvalitetssäkringen gått.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar