onsdag 24 november 2010

Ge oss en jobbpolitik värd namnet

Regeringen vill visa handlingskraft i sin kraftlösa jobbpolitik (och integreringspolitik). Då låter man Arbetsförmedlingen överta ansvaret för asylsökande. Tala om skenmanöver. Det är ju inte där problemet ligger.
Hur kan man tro att denna redan överbelastade myndighet ska kunna hjälpa dessa personer, direktanlända utan språkkunskaper. Inte ens de invandrare och asylsökande som redan finns här får ju jobb. De står ju alltid sist i kön. Faktum är att inte ens unga med högskoleexamen och mer därtill får jobb. Vi har den högsta ungdomsarbetslösheten i EU.
Det finns nämligen knappt några jobb. De som finns går för det mesta till dem som redan har jobb. Arbetsgivare vill ha folk med erfarenhet.
Däremot finns det arbetsuppgifter. Varje dag läser vi om den underbemannade offentliga sektorn. Där gör man ingenting annat än sparar (åtminstone på de områden folk vill att man satsar i, nämligen vård, skola och omsorg. För stora arenor och annat i den stilen tycks det alltid finnas pengar). Regeringen sparar också på sådant som underhåll av infrastrukturen. Det är ju helt makalöst med tanke på debatten i vintras om icke fungerande tågtrafik. Här kan man ju skapa en hel massa jobb. Då sparar man ju in på arbetslöshetsunderstöd och socialbidrag, så det måste ju ändå löna sig i längden.
Anders Borg skyller som vanligt på finanskrisen. "Vi måste tänka på statsfinanserna". Dumsparande och kortsiktighet. Ändå går det bra att låna pengar till ett i stort sett bankrutt land som Irland. Trots att EU har pengar vi redan betalat in, gud vet till vad, och dessutom finns IMF.
Vi har ju för sjutton den värsta massarbetslösheten sen 30-talet! Men regeringen kommer med skenåtgärder för Anders Borg är så rädd att satsa. Det gjorde han inte under högkonjunkturen och viljan verkar inte större nu när konjunkturen verkar vända.
Snacka om arbetslinjen går ju, men arbetslöshetslinjen är vad vi fått.

1 kommentar:

  1. Håller med ig. Skrev också om samma sak idag.
    http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/11/att-arbeta-eller-inte-arbeta-det-ar.html

    SvaraRadera