tisdag 23 november 2010

Nakenhet farligare än terrorism

Martin Ezpeleta skriver idag i AB om den amerikanska paranoian. Dess senaste utslag är nakenscanningen på USAs (och nu flera europeiska) flygplatser. Men nu har amerikanerna till slut börjat reagera på de allt större ingreppen i den personliga integriteten.
Det finns bara en sak som amerikanerna tycker är värre än terrorism, nämligen nakenhet. De är inte bara världens räddaste folk utan hör också till världens prydaste.
Invadera gärna andra stater i preventivt syfte, använd tortyr om det behövs, alla som vill ska få ha hur många vapen som helst hemma, visa vilka bestialiska mord och brott som helst på TV och film, men gud nåde om det dyker upp minsta bröstvårta i några publika kanaler eller på offentlig plats. Då går amerikanerna man ur huse, då bildar de särskilda protestdagar, det finns inga gränser för hur hemsk en naken kropp är. Mannen som klädde av sig i kalsongerna för att slippa bli scannad riskerar nu åtal.
Men folk som säger "fuck" i varannan mening har ju ett problematiskt förhållande till kroppen. Den associeras endast med sexualitet. Och det är fult, alltså svär man med könsord. Det är ingen tillfällighet att det i det protestantiska Europa länge var värre att svära genom att åkalla djävulen och helvetet, här fick prästerna tack vare Luther gifta sig och leva som vanligt folk.
Idag är vi dock så amerikaindoktrinerade så vi också börjat svära som dem. Och det är väl själva f-n!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar