tisdag 31 maj 2011

Försämring inte krav ger Sverige lågt index

Välfärden klarar inte svenskarnas höga krav, basunerar SEB på DN Debatt. De har gjort ett eget välfärdsindex och jämför de nordiska länderna. På nästan alla punkter har Sverige det lägsta förtroendet för olika delar i välfärden.
Är någon förvånad? Alliansen har gått fram som en slåttermaskin i de offentliga trygghetssystemen, gjort vinstmaskiner av de offentliga institutioner som ska tillhandahålla olika former av välfärdsservice och skurit ned verksamhet och personal på varje område. Allt för att kunna sänka skatten.
Det är tungt att se något bra bli sämre. Särskilt när det inte behöver vara så. Det är förklaringen till Sveriges låga index tror jag, inte att svenskarnas krav egentligen är större än andra länders.
SEBs dröm och hopp är att folk nu ska skaffa privata försäkringar för att kunna köpa sig välfärd. Det kommer naturligtvis inte alla svenskar att kunna, men vad bryr sig SEB om det.
En rimligare lösning är att höja skatten. Det blir mindre att bära för var och en. Det var det som en gång byggde välfärden. Vi är många som är ledsna (förbannade) för att det är den bibliska modellen som är alliansens ledstjärna (åt dem som har skall varda givet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar